Zapiekanka makaronowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubię robić ją kiedy mam ochotę spędzić miły iweczór z chłopakiem przy szklaneczce wina

  • 60 min

Składniki:

  • - 6 lasek kiełbasy śląskiej
    - 1 opak. makaronu penne
    - 1-2 małe przeciery pomidorowe
    - 0,5 kg pieczarek
    - 25 dag tartego żółtego sera
    - 2-3 cebule
    - margaryna
    - czerwona papryka słodka i ostra, sół, pieprz

Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy, najlepiej al dente, odcedzamy. Kiełbasę, cebulę, pieczarki kroję w kostkę. Cebulkę podsmażam na oleju, dodaję kiełbasę i smaże ok 15 min. Wyjmuję kiełbasę z cebulką, wkładam do większej miski. Na margarynie smaże pieczarki, doprawiam je przyprawami. Pieczarki dokladam do kiełbaski i cebuli, doprawiam do smaku, dodaję przecier pomidorow, makaron i trochę sera-tak aby zostało do posypania na wierzch.
    Wszystkie składniki mieszam i wykładam na wysmarowane margaryną naczynie żaroodporne. Posypuję pozostała ilością sera. Zapiekam w 180 stopniach, ok 20 min, aż ser się dobrze rozpuści. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy