Zapiekanka dyniowa

0 (0 ocen)

Potrawa doskonała na każdą porę dnia - na śniadanie, obiad lub kolację

Składniki:

  • 0.5 kg dyni
    15 dag kaszy jaglanej
    7 dag cukru
    2 łyżki oleju
    3 jajka
    ½ szklanki rodzynek
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżki masła
    sól

Zapiekanka dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować na sypko i pozostawić do ostygnięcia. Dynię obrać, usunąć pestki i miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim dynię przez ok. 7 min., lekko doprawiając solą. Przestudzić. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć na puszystą masę wraz z cukrem oraz 2 łyżkami miękkiego masła, po czym dodać do kaszy wraz z dynią, rodzynkami i cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami. Naczynie żaroodporne wysmarować resztą masła. Masę przełożyć do naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200˚C. Zapiekać ok. pół godziny.

Komentarze

Podobne przepisy