Zapiekane spatzle na sposób Madame Edith.

0 (0 ocen)

O tym daniu przeczytałem na bloku kulinarnym Madame Edith Byłem kilka razy we Wiedniu, ale jakoś ten specjał umknął mojej uwadze. Przeczytałem i postanowiłem wypróbować. Jest to danie bardzo syte, ciężkie, ale smak jest wyborny.

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    15 dag spaetzle ( użyłem gotowych )
    10 dag szynka konserwowa
    2 cebule
    10 dag ser roquefort
    10 dag ser ementaler
    2 jajka
    2 łyżki masło
    1 łyżka oliwy
    pieprz świeżo mielony

Zapiekane spatzle na sposób madame edith. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane spatzle 1. "Madame" - spatzle wykonała osobiście, ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem niemieckie eierspatzle już przygotowane. Trzeba wrzucić je do wrzątku na 3 minuty, odcedzić i gotowe.
    Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle z odrobiną oliwy. Szynkę i ser roquefort pokroić w kostkę. Ser ementaler zetrzeć na łezce, połowę odłożyć. Wszystkie składniki wymieszać ze" szpeclami" i włożyć do naczyń w których będziemy zapiekać. Wierzch posypać pozostałym ementalerem. Zapiec w piekarniku około 10 minut. Na każdym położyć jajko sadzone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy