Zapiekane korytka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczne i domowe specjały zapiekankowe.

  • 40 min

Składniki:

  • – 8 bułeczek małych (ja używam z biedronki za 49 gr. za sztukę lekko podłużne)- kostka sera żółtego
    – 3 jajka
    – groszek z kukurydza konserwantów (ok. 3-4 pełne duże łyżki)
    – papryka czerwona
    – dwie małe piersi z kurczaka
    – margaryna
    – przyprawa do piersi: kurczak węgierski i kurczak złocisty
    – sól pieprz
    - keczup

Zapiekane korytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułeczki kroimy wzdłuż na 1/4 od góry. Dolna część wyskubujemy tak by wyglądało jak korytko, a górna odkładamy. Korytka układamy na kratce z piekarnika.
  • 2. Kurczaka sięgamy na bardzo drobna kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości margaryny. Gdy zbieleje zasypuje je dwoma przyprawami, tak jak gyrosa. Tak by nabrał przyprawowej barwy. Wysmażamy kurczaczka na przyprawach. Usmażonego kurczaka kładziemy do bułeczek na dno.
  • Korytka przed włożeniem do piekarnika 3. Tarkujemy ok. 20 dk. sera żółtego. Dajemy 3-4 solidne łyżki groszku z kukurydzą. ( nie osobno po tyle proporcja 2 łyżki groszku i 2 kukurydzy, ja kupiłam mieszany). Siekamy paprykę na drobno i dodajemy. Wbijamy jajka, solimy, pieprzymy. Wszystko ładnie pięknie mieszamy i nakładamy do korytek.
  • Upieczone korytka 4. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. 180 stopni w termoobiegu… Obserwować kolor bułek i jak i nadzienia. Gdy gotowe wyciągamy i kładziemy górę bułeczki na 3-5 min tak samo by się zrobiły chrupiące i ciepłe. Upieczone korytka polewam keczupem, zamykam korytko i zajadamy.

    SMACZNEGO!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy