Zapiekane gniazdka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotowć w mundurkach. Odcedzić , obrać z łupinek, przeciśnąć przez prasę.,dodać 2 żółtka i masło. Masę dobrze wyrobić, przyprawić gałką muszkatołową.
Boczek lub szynkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni wymieszać ze szpinakiem. Doprawić solą, papryką oraz gałką muszkatołową.
Masę ziemniaczaną umieścić w rękawie cukierniczym. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć 8 gniazdek (o średnicy około 8 cm) z masy ziemniaczanej. Napełniamy je szpinakiem z szynką, pośrodku każdego gniazdka robimy wgłębienie i wbijany w nie jajko. Zapiekamy 20 min w temp. 200 st.
Komentarze