Zapiekane gniazdka ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ta potrawa pasuje na obiad,kolację lub przystawkę

  • 60 min

Składniki:

  • 80dag ziemniaków
    2 żółtka
    2 łyżki masła
    8 jajek
    50 dag listków szpinaku świeżego lub mrożonego
    15 dag boczku lub szynki
    gałka muszkatołowa
    słodka mielona papryka
    sól

Zapiekane gniazdka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotowć w mundurkach. Odcedzić , obrać z łupinek, przeciśnąć przez prasę.,dodać 2 żółtka i masło. Masę dobrze wyrobić, przyprawić gałką muszkatołową.

    Boczek lub szynkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni wymieszać ze szpinakiem. Doprawić solą, papryką oraz gałką muszkatołową.
    Masę ziemniaczaną umieścić w rękawie cukierniczym. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć 8 gniazdek (o średnicy około 8 cm) z masy ziemniaczanej. Napełniamy je szpinakiem z szynką, pośrodku każdego gniazdka robimy wgłębienie i wbijany w nie jajko. Zapiekamy 20 min w temp. 200 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy