Wypasione ciasteczka francuskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasteczka francuskie z czekoladą, malinami i bitą śmietaną to sposób na szybkie i proste przygotowanie czegoś słodkiego do kawy. Bardzo pyszne mniam mniam, super się komponują z bitą śmietaną i malinami:) :) polecamy:)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
    12 kostek czekolady
    1 jajko
    0,25 śmietany 30%
    1 śmietan-fix
    1 łyżka cukru pudru
    1 szklanka malin

Wypasione ciasteczka francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto francuskie pokroić na prostokąty 1. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty ( mi wyszło 12 sztuk).
  • nakładamy czekoladę 2. Na każdy prostokąt nakładamy 1 kostkę czekolady i składamy końcami do środka.
  • smarujemy jajkiem 3. Każe ciastko smarujemy roztrzepanym białkiem z żółtkiem.
  • ciasteczka 4. Pieczemy w piekarniku 20 minut w temperaturze 200 stopni.
  • ciastko 5. 250ml śmietanki ubijamy na sztywno dodając pod koniec 1 śmietan-fix i 1 łyżkę cukru pudru. Ciasteczka dekorujemy bitą śmietaną i malinami. Bardzo pyszne:) :)

Porady

Zamiast malin można użyć innych owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy