Ciasto wisienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, następnie ubijając dodajemy cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 40 min w 175 stopniach. Biszkopt ostudzić i przeciąć na pół. Ciasto II: Ubijamy białka na pianę, dodajemy cukier i pozostałe składniki. Wymieszaną masę wyłożyć na blaszkę i piec przez ok.35-40 min w temperaturze 175 stopni. Krem: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody i odstawić do lekkiego stężenia. Żółtka rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka, przecedzić i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować z tego budyń. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając połączyć z połową kostki margaryny. Wystudzić. Pozostałą kostkę margaryny utrzeć dodając wystudzony budyń, połączyć z tężejącą galaretką. Krem podzielić na 2 części. Ciasto układamy w warstwami, na początku układamy biszkopt, połowę kremu, zatapiamy w kremie wiśnie, na krem kładziemy wkładkę orzechową, kładziemy drugą część kremu i przykrywamy biszkoptem. Dekorujemy polewą.
Komentarze