Wiosenne jaja z pokrzywowym farszem

0 (0 ocen)

  • 35 min

przepis mojej babci

  • 35 min

Składniki:

  • 2 jajka
    15 sztuk młodych pokrzyw (ok. 1 szklanka)
    2 łyżeczki majonezu
    pęczek cienkiego szczypiorku
    pęczek szczypioru z cebuli do dekoracji
    pieprz i sól

Wiosenne jaja z pokrzywowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastawiamy jajka i gotujemy je na twardo (ok. 6minut), tym czasie wrzucamy młode pokrzywy na wrzącą wodę z dodatkiem łyżeczki soli i obgotowujemy je przez 2-3 minutki, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i odciskamy. (Ja używałam bardzo młodych i niewielkich pokrzyw). Cienki szczypiorek oraz pokrzywy bardzo drobno siekamy, duży szczypior natomiast kroimy w grubsze kawałki. Obrane jajka przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich żółtka, które dokładnie rozcieramy łyżką, następnie dodajemy majonez oraz pokrojoną zieleninkę, doprawiamy do smaku i mieszamy. Farsz nakładamy do białek, układamy na talerzu i dekorujemy zielonym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy