Wieprzowe medaliony w ziołach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Są smaczne, zdrowe i szybko się je przyrządza. Na naszym stole goszczą dość często, bo uwielbia je mój 6-letni synek. Możemy też nimi zaskoczyć niespodziewanych gości.

Składniki:

  • ● 60 dag wieprzowiny bez kości
    ● 2 łyżki mąki
    ● 2 jajka
    ● 2 łyżki startych orzechów
    ● sól
    ● pieprz
    ● po pęczku szczypiorku i natki pietruszki
    ● łyżka majeranku
    ● 2 łyżki tłuszczu

Wieprzowe medaliony w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w plastry. Nacieramy
    z obu stron solą i pieprzem
    i dokładnie obtaczamy w mące.
  • 2. Natkę i szczypiorek myjemy
    i drobno kroimy. Dodajemy roztrzepane
    jajka, majeranek
    i orzechy. W tak przygotowanej
    panierce obtaczamy kotlety.
  • 3. Rozgrzewamy tłuszcz. Medaliony
    smażymy na małym
    ogniu 12 minut z każdej strony.

Porady

Kotlety podajemy z pieczonymi pomidorami i młodymi ziemniakami lub ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2009

Komentarze

Podobne przepisy