Polędwiczki wieprzowe w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa: musztardę, pieprz i sól mieszamy do uzyskania masy o gładkiej konsystencji.
2.Mięso myjemy i ewentualnie oczyszczamy z błon i ścięgien, osuszamy i kroimy w poprzeczne plastry. Każdy plaster rozbijamy kantem dłoni - ale nie za mocno bo mięso jest delikatne ;-) Każdy plasterek smarujemy z obu stron marynatą i układamy w miseczce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
3.W rondlu na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy polędwiczki z obu stron posypując roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Szczelnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu jeszcze 10 minut.
4.Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Jabłka myjemy i obieramy, kroimy na cząstki usuwając gniazda nasienne. W drugim rondelku rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę, dodajemy jabłka i dusimy razem do miękkości - na koniec lekko doprawiamy solą i pieprzem.
5.W naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę cebuli z jabłkami, następnie układamy polędwiczki i przykrywamy je pozostałą cebulą. Zapiekamy w piekarniku jeszcze 15-20 minut w temperaturze 200°C.
Komentarze