Polędwiczki wieprzowe w ziołach

4.5 (162 ocen)

  • 30 min

Doskonałe danie w niecodziennej odsłonie - w sam raz na przyjęcie z przyjaciółmi czy rodziną

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg polędwiczek wieprzowych (po pokrojeniu 12 cienkich plasterków)
    1 łyżka musztardy stołowej (sarepska popsuje smak)
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka białego pieprzu
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    2 duże cebule
    4 średnie kwaskowe jabłka
    oliwa
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa: musztardę, pieprz i sól mieszamy do uzyskania masy o gładkiej konsystencji.
  • 2. Mięso myjemy i ewentualnie oczyszczamy z błon i ścięgien, osuszamy i kroimy w poprzeczne plastry. Każdy plaster rozbijamy kantem dłoni - ale nie za mocno bo mięso jest delikatne ;-) Każdy plasterek smarujemy z obu stron marynatą i układamy w miseczce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
  • 3. W rondlu na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy polędwiczki z obu stron posypując roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Szczelnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu jeszcze 10 minut.
  • 4. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Jabłka myjemy i obieramy, kroimy na cząstki usuwając gniazda nasienne. W drugim rondelku rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę, dodajemy jabłka i dusimy razem do miękkości - na koniec lekko doprawiamy solą i pieprzem.
  • Polędwiczki wieprzowe w ziołach 5. W naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę cebuli z jabłkami, następnie układamy polędwiczki i przykrywamy je pozostałą cebulą. Zapiekamy w piekarniku jeszcze 15-20 minut w temperaturze 200°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować