Walentynkowo (bita śmietana z galaretką)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Walentynki już tuż tuż....Więc można troszkę porozpieszczać ukochane podniebienie

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt według mojego przepisu (http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/biszkopt-niezawodny-7)
    + 1/2 łyżeczki kakao

    0,5 litra śmietanki kremówki
    3 łyżki żelatyny
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 galaretki ( u mnie fioletowa i czerwona)

    Brzoskwiniowe serca do dekoracji

Walentynkowo (bita śmietana z galaretką) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt piekę według podanego przepisu wylewam na formę zostawiam sobie ciut biszkoptu i mieszam z kakao. Taki ciemny biszkopt wylewam na jasny biszkopt ( robię takie ciapki). Upiec przestudzi i przekroić na dwa blaty.
  • 2. Galaretkę fioletową zrobić według instrukcji na opakowaniu. Wylać na wolną blaszkę do stężnięcia żeby później można było wyciąć serca ( foremka do ciasteczek). Resztę galaretki wykorzystam do masy.

    Mocno schłodzoną śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Lekko przestygniętą żelatynę stopniowo dodawać do miksowanego serka. Wylewamy masę na ciasto biszkoptowe równamy powierzchnię
  • Walentynkowo (bita śmietana z galaretką) 3. Na jeden blat daje resztkę fioletowej galaretki na to 2/3 masy i przykrywam drugim blatem ciasta dociskam na górze rozsmarowuje pozostałą część masy i układam powycinane serca z galaretki fioletowej. Na górę wylewam galaretkę czerwona zrobioną według instrukcji na opakowaniu gdy jest już prawie gotowa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy