Walentynkowo (bita śmietana z galaretką) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt piekę według podanego przepisu wylewam na formę zostawiam sobie ciut biszkoptu i mieszam z kakao. Taki ciemny biszkopt wylewam na jasny biszkopt ( robię takie ciapki). Upiec przestudzi i przekroić na dwa blaty.
2.Galaretkę fioletową zrobić według instrukcji na opakowaniu. Wylać na wolną blaszkę do stężnięcia żeby później można było wyciąć serca ( foremka do ciasteczek). Resztę galaretki wykorzystam do masy.
Mocno schłodzoną śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Lekko przestygniętą żelatynę stopniowo dodawać do miksowanego serka. Wylewamy masę na ciasto biszkoptowe równamy powierzchnię
3.Na jeden blat daje resztkę fioletowej galaretki na to 2/3 masy i przykrywam drugim blatem ciasta dociskam na górze rozsmarowuje pozostałą część masy i układam powycinane serca z galaretki fioletowej. Na górę wylewam galaretkę czerwona zrobioną według instrukcji na opakowaniu gdy jest już prawie gotowa.
Komentarze