Wakacyjna surówka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracuję na zmiany i nie zawsze mogę pomóc mamie przy obiedzie. Staram się zrobić chociaż surówkę.

Składniki:

  • ● mała główka kapusty
    ● 4 pomidory
    ● 2 papryki
    ● cebula
    ● ogórek
    ● koperek
    ● 1/2 kalafi ora.
    Sos: 3 ząbki czosnku
    ● sok z cytryny
    ● 6 łyżek oliwy
    Oraz: sól
    ● pieprz

Wakacyjna surówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy lub
    oczyszczamy. Kapustę siekamy
    i solimy. Kalafiora dzielimy
    na różyczki i blanszujemy
    w osolonej wodzie. Pomidory
    kroimy w ósemki, ogórka
    w plasterki. Cebulę siekamy.
    Papryki przekrawamy na pół,
    usuwamy gniazda nasienne,
    miąższ kroimy w paski. Warzywa
    mieszamy.
  • 2. Sos: oliwę mieszamy z sokiem
    z cytryny i zmiażdżonym
    czosnkiem. Doprawiamy solą
    i pieprzem. Polewamy surówkę
    i posypujemy posiekanym
    koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy