wafelki

0 (0 ocen)

w sam raz do kawy

Składniki:

  • puszka skondensowanego mleka słodzonego
    1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    kostka masła w temperaturze pokojowej
    opakowanie suchych wafli

Wafelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puszkę wstawić do wysokiego garnka, zalać wodą i gotować przez 1 - 1,5 godziny (od momentu zagotowania). W trakcie gotowania należy pamiętać, aby puszka była przykryta wodą i w razie potrzeby dolewać nowej. Puszkę wyjąć z garnka i zostawić do ostygnięcia.
    W misce zmiksować masło na puszystą masę, wsypać kawę, a następnie wciąż ucierając stopniowo dodawać masę karmelową.
    Gotowym kremem przełożyć wafle. Całość obciążyć (np. grubą deską do krojenia) i wstawić do lodówki na kilka godzin, po czym pokroić na wafelki.

Komentarze

Podobne przepisy