Truskawkowy deser z czekoladą i marcepanem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Deser może trochę kaloryczny,ale za to bardzo dobry

  • 35 min

Składniki:

  • około 0,7 kg truskawek średniej wielkości

    400 ml śmietanki 30%

    3 łyżki serka marscarpone


    70 g czekolady biało czarnej

    2 pełne łyżeczki cukru

    8 listków świeżej mięty

    80 g marcepanowych kartofelków

Truskawkowy deser z czekoladą i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. .Truskawki oczyścić,opłukać.Około 20 sztuk rozdrobnić blenderem

    ...Śmietanę ubić z cukrem ,następnie dodać zmiksowane truskawki,serek marscarpone oraz drobno poszatkowaną miętę.Czekoladę oraz marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Połowę dodać do ubitej śmietany.Łyżką delkatnie wymieszać.

    ...Na dnie pucharków rozłożyć po 4 pokrojone w plasterki truskawki,wyłożyć krem,obsypać pozostałą czekoladą i marcepanem ,następnie delikatnie powciskać resztę truskawek pokrojonych w plasterki lub na połówki.Schłodzić w lodówce a przed podaniem udekorować listkami mięty.

Komentarze

Podobne przepisy