Truskawkowe gwiazdeczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To prosty do zrobienia deser, ale podany w taki sposób cieszy oczy.

Składniki:

  • 1 szkl. rozmrożonych, zmiksowanych truskawek
    250 ml śmietanki 30-proc.
    8 łyżek żelatyny
    8 łyżek cukru pudru
    2 op. galaretki truskawkowej
    ok. 30 herbatników

Truskawkowe gwiazdeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. wody. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Płaskie naczynie (ok. 37x25 cm) wykładamy herbatnikami.
  • 2. Śmietankę ubijamy z cukrem. 1/3 odkładamy, a resztę mieszamy z truskawkami i żelatyną. Wylewamy na herbatniki i schładzamy.
  • 3. Na piankę wylewamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Foremkami wycinamy gwiazdki. Ozdabiamy kleksami pozostałej
    bitej śmietany.

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Komentarze

Podobne przepisy