Tort węgierski .

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tylko dla dorosłych

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt – tortownica 24cm.

    5 jaj
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem

    2 kostki masła
    2 żółtka
    2 jajka
    8 łyżek cukru pudru
    3 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżka soku z cytryny
    4-5 łyżek spirytusu
    1 słoik wydrylowanych wiśni

Tort węgierski . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem. Ubić żółtka i połączyć z białkami.
    Mąkę, kakao i proszek przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i nałożyć do formy.
    Piec 30-35min w temp.160stop.
    Po przestudzeniu przekroić na 2 krążki i nasączyć ponczem.
    Poncz 3/4 szklanki- sok od wiśni ze spirytusem
    Krem:
    Nasączony krążek posmarować dosyć grubo kremem i wtłoczyć wiśnie wcześniej zalane spirytusem. Spirytus spod wiśni wykorzystać do ponczu.
    Nałożyć drugi krążek, posmarować resztą kremu i ozdobić wiśniami.
    PS. Polecam kakao belgijskie marki Van Houten albo holenderskie Deco Morreno.

Porady

Dekoracje z karmelu robimy rozpuszczając cukier w garnuszku do uzyskania właściwego koloru i konsystencji,a następnie wylewamy małą chochelką na papier pergaminowy.Wylewamy cienkim strumieniem,a kształt według własnego uznania.Wymaga to odrobiny wprawy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy