Tort szarlotkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

najlepszy jaki jadłam a goście zachwyceni

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:50dag,1szkl.cukru pudru,25dag masła,4 płaskie łyżki śmietany,3płaskie łyżki miodu wielokwiatowego,2 jaja,płaska łyżeczka sody
    Masa:1 galaretka cytrynowa,2kg jabłek,2łyżki cukru
    Krem:budyń waniliowy,aromat rumowy,2/3szkl cukru pudru,20dag masła 1,5 szkl mleka

Tort szarlotkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wałkujemy 3 placki do tortownicy o średnicy 26cm i pieczemy kolejno każdy na złoto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki,usuwamy gniazda nasienne i smażymy z cukrem10 min mieszając.Dodajemy 5 łyżek gorącej wody i galaretkę.
    Dokładnie mieszamy i wykładamy na pierwszy wystudzony placek,przykrywamy drugim.
    Gotujemy na mleku gęsty budyń i odstawiamy do wystudzenia.Masło ucieramy z cukrem pudrem i porcjami dodajemy budyń i aromat.
    Smarujemy drugi placek kremem i przykrywamy trzecim plackiem.
    Wstawiamy do lodówki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Porady

wierzch można posypać dodatkowo kokosem i wiórkami czekoladowymi.

Komentarze

Podobne przepisy