Tort jabłkowo-budyniowy

0 (0 ocen)

  • 6 godz. 40 min

...

  • 6 godz. 40 min

Składniki:


  • Ciasto:
    125 g margaryny Kasia
    100 g cukru
    4 jajka
    50 ml soku jabłkowego
    200 g mąki
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    500 g jabłek
    2 łyżeczki cynamonu
    3 łyżki amaretto
    150 ml soku jabłkowego
    40 g cukru
    6 łyżeczek żelatyny
    galaretka pomarańczowa
    600 g śmietanki 36%
    2 opakowania cukru waniliowego
    1/2 opakowania budyniu waniliowego
    125 ml mleka

Tort jabłkowo-budyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utarłem na puszystą masę. Dodałem cukier ,jajka ,sok jabłkowy i dokładnie wymieszałem. Mąkę wymieszałem z proszkiem do pieczenia ,przesiałem do masy i dokładnie połączyłem. Ciasto włożyłem do natłuszczonej tortownicy (26 cm) i piekłem 30 min. w temperaturze 180 stopni C. Ostudziłem i przekroiłem na dwa kawałki ,jeden zostawiłem w tortownicy.

    Jabłka pokroiłem w kostkę ,wymieszałem z cynamonem i amaretto. Galaretkę rozpuściłem w gorącej wodzie (mniejsza ilość niż na opakowaniu). Dodałem jabłka. Wstawiłem do lodówki aby lekko stężała.

    Sok podgrzałem z 30 g cukru i rozpuściłem w nim żelatynę. Śmietankę ubiłem z cukrem waniliowym i dodałem do tężejącej masy.

    Masę jabłkową rozłożyłem na placku w tortownicy ,zostawiłem 2 cm brzeg. Na wierzch rozprowadziłem masę śmietanową i przykryłem drugim plackiem. Wstawiłem do lodówki na kilka godzin.

    Budyń wymieszałem z 10 g cukru i 2 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotowałem ,wlałem budyń i dokładnie wymieszałem. Doprowadziłem do wrzenia. Zdjąłem z ognia i lekko ostudziłem. Masę rozprowadziłem na torcie i udekorowałem śliwkami i wiórkami czekoladowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy