składniki na 1 biszkopt
5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na masę:
500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30% 3 Śmietan-fixy 1 szklanka cukru pudru Składniki na przełożenie:
1 puszka brzoskwiń w zalewie 1 dżem brzoskwiniowy
Składniki na nasączenie:
syrop z brzoskwin z puszki sok z 1 cytryny około szkl. wody przegotowanej.
Torcik urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podane składniki są na jeden biszkopt musimy zrobić dwa do jednego można dodać barwnik spożywczy lub kakao .albo można zrobić jeden z półtorej porcji. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Dalej ubijając, dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać z ciastem (można to robić na najniższych obrotach miksera). Wyłożyć do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka). Gdy ciasto będzie upieczone, wyjąć gorącą tortownicę i opuścić je z wysokości 50 cm na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnik.Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Dobrze schłodzona śmietanę, chwilę ubijać, dodać cukier puder i Śmietan-fixy, ubić na sztywno. Na koniec delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone. Wstawić do lodówki. Brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszać z dżemem. Przygotować nasączenie: wodę syrop i sok wymieszać razem.Biszkopt nasączamy smarujemy dżemem z brzoskwiń na to masa i tak do wykończenia składników .
Porady
W wersji dla dorosłych można dodać do nasączenia alkohol .
Komentarze