TEKSAŃSKI KURCZAK PIEKIELNY

0 (0 ocen)

  • 40 min

Trochę zmodyfikowany oryginalny przepis przywieziony z USA.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 małe czerwone cebule
    2 duże ząbki czosnku
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki chilli w proszku
    sok z małej cytryny
    sos chilli
    500 g kurczaka ( pierś, mięso z ud kurczaka bez kości i skóry)
    2 łyżki oleju
    100 ml śmietanki 30%
    2 łyżki śmietany 18%

Teksański kurczak piekielny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w cienkie piórka. W misce mieszamy czosnek, mieloną paprykę, chilli, sok z połowy cytryny i kilka kropel sosu chilli oraz olej, na koniec dodajemy mięso i dobrze mieszamy. Kurczaka odstawiamy na ok. 20 – 30 minut. Nie ma sensu na dłużej bo kurczak szybko przejmuje smaki.
    Na dobrze rozgrzanej patelni układamy kurczaka i dodajemy cebulę. Mięso smażymy na złoty kolor, przekręcając raz. Zdejmujemy z patelni pozostawiając na niej cebulę. Do niej dodajemy resztę soku z cytryny obie śmietany i zagotowujemy. Mięso kroimy w paski nie przejmując się, że jest nie upieczone w środku. Dodajemy do sosu i na małym ogniu dusimy aż będzie miękkie.

    Podajemy na ryżu, makaronie bądź z bagietką. Po wierzchu posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Porady

Jeśli nie lubimy ostrych potraw nie dodajemy sosu chilli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy