Trochę zmodyfikowany oryginalny przepis przywieziony z USA.
40 min
Składniki:
2 małe czerwone cebule
2 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki chilli w proszku
sok z małej cytryny
sos chilli
500 g kurczaka ( pierś, mięso z ud kurczaka bez kości i skóry)
2 łyżki oleju
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki śmietany 18%
Teksański kurczak piekielny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w cienkie piórka. W misce mieszamy czosnek, mieloną paprykę, chilli, sok z połowy cytryny i kilka kropel sosu chilli oraz olej, na koniec dodajemy mięso i dobrze mieszamy. Kurczaka odstawiamy na ok. 20 – 30 minut. Nie ma sensu na dłużej bo kurczak szybko przejmuje smaki.
Na dobrze rozgrzanej patelni układamy kurczaka i dodajemy cebulę. Mięso smażymy na złoty kolor, przekręcając raz. Zdejmujemy z patelni pozostawiając na niej cebulę. Do niej dodajemy resztę soku z cytryny obie śmietany i zagotowujemy. Mięso kroimy w paski nie przejmując się, że jest nie upieczone w środku. Dodajemy do sosu i na małym ogniu dusimy aż będzie miękkie.
Podajemy na ryżu, makaronie bądź z bagietką. Po wierzchu posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Porady
Jeśli nie lubimy ostrych potraw nie dodajemy sosu chilli.
Komentarze