Tarta tuńczykowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem pełną pomysłów żoną i mamą trzech synów. Często modyfikuję przepisy.

Składniki:

  • ● 10 dag mąki
    ● 5 dag masła
    ● szczypta soli
    ● jajko
    ● 1/2 pora
    ● puszka tuńczyka w oleju
    ● marchewka
    ● 4 łyżki kukurydzy
    ● mała śmietana 18-proc.
    ● 10 dag żółtego sera
    ● przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia

Tarta tuńczykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i masło zagniatamy z 4 łyżkami wody i solą. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blachę (śr. 25 cm). Pieczemy ok. 15 minut w 180 °C.
  • 2. Śmietanę mieszamy z jajkiem i 1/2 startego sera. Doprawiamy.
  • 3. Pora kroimy w plasterki, marchewkę ścieramy. Tuńczyka osączamy. Na ciasto wykładamy kolejno: tuńczyka, marchewkę, pora, kukurydzę i sos. Posypujemy resztą startego sera. Pieczemy ok. 20 minut
    w temperaturze 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy