Tarta truskawkowa

0 (0 ocen)

W sam raz dla osób lubiących słodycze :)

Składniki:

  • 20 dag mąki,
    2 łyżki śmietany,
    12 dag masła,
    2 żółtka,
    5 dag cukru pudru,
    3 łyżki dżemu truskawkowego,
    sól,
    50 dag truskawek,
    3 łyżki galaretki porzeczkowej

Tarta truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem, cukrem, szczyptą soli, żółtkami i śmietaną. Szybko zagnieść, owinąć folią i wstawić na 30 min. do lodówki. Rozwałkować na grubość 5 mm, przełożyć do formy, nakłuć widelcem. Piec 20 min. w temp. 200°C. Ostudzone ciasto posmarować dżemem, ułożyć pokrojone truskawki, polać podgrzaną galaretką. Schłodzić, udekorować bitą śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy