Szybki chleb drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Efektowny chlebek

  • 2 godz.

Składniki:

  • 650 g mąki (500 g pszennej i 150 g pszennej chlebowej)
    4 dag świeżych drożdży
    425 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania pieczywa

Szybki chleb drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wodzie z oliwą rozpuszczamy drożdże. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto stanie się jednolitej konsystencji. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut.
  • bułki 2. Gdy ciasto podrośnie, po raz kolejny (ale tym razem delikatnie) je zarabiamy, a następnie kształtujemy z niego małe bułeczki. Na wierzch każdej z nich kładziemy zapleciony warkocz z ciasta.
  • 3. Pieczemy ok 25 minut w 200*C.

Porady

Ważne! Warkocz, aby się dobrze trzymał chleba, musimy przed pieczeniem zawinąć go pod bułkę, a następnie posmarować całość rozmąconym jajkiem z mlekiem.

Komentarze

Podobne przepisy