650 g mąki (500 g pszennej i 150 g pszennej chlebowej)
4 dag świeżych drożdży
425 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania pieczywa
Szybki chleb drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W wodzie z oliwą rozpuszczamy drożdże. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto stanie się jednolitej konsystencji. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut.
2.Gdy ciasto podrośnie, po raz kolejny (ale tym razem delikatnie) je zarabiamy, a następnie kształtujemy z niego małe bułeczki. Na wierzch każdej z nich kładziemy zapleciony warkocz z ciasta.
3.Pieczemy ok 25 minut w 200*C.
Porady
Ważne!
Warkocz, aby się dobrze trzymał chleba, musimy przed pieczeniem zawinąć go pod bułkę, a następnie posmarować całość rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Komentarze