szpinak (ja kupiłam szpinak mrożony ze śmietaną w kostce w Lidlu)
1-2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki pesto
1/2 paczki makaronu penne (rurki)
słodka śmietana do smaku
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Szpinakowe penne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować.
2.Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, usmażyć na tłuszczu.
3.Zamrożony szpinak włożyć do garnka, dolać kilka łyżek wody, gotować do całkowitego jego rozmrożenia, na koniec dodać pesto oraz przyrumienioną cebulkę z czosnkiem, dokładnie wymieszać.
4.Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
5.Makaron odcedzić, dodać go go szpinaku, chwilkę pogotować, dokładnie wymieszać,a na koniec dodać słodką śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
6.Makaron ułożyć na talerzu, z wierzchu posypać startym żółtym serem.
Komentarze