Takie szaszłyki są bardzo proste do przyrządzenia i każdy zrobi je bez trudu. Można je podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięs, a także urozmaicone innymi warzywami.
Szaszłyki warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki myjemy, przekrawamy
na pół i usuwamy gniazda
nasienne. Miąższ płuczemy
pod bieżącą wodą, dokładnie
osuszamy papierowym ręcznikiem
kuchennym i kroi w romby. Kabaczka oraz kalarepę
myjemy. Kabaczka kroimy
w plasterki, kalarepę w kawałki.
Brokuły myjemy, dokładnie
osuszamy i dzielimy na różyczki.
Cebule obieramy i kroimy
w talarki.
2.Warzywa ostrożnie nadziewamy
na patyki do szaszłyków.
Skrapiamy oliwą. Oprószamy
solą i świeżo zmielonym pieprzem,
następnie przekładamy
na aluminiowe tacki.
3.Układamy na rozgrzanym
ruszcie. Grillujemy tak długo,
aż wszystkie warzywa będą
miękkie. Oprószamy ziołami.
Podajemy bezpośrednio po
upieczeniu.
Komentarze