Szaszłyki warzywne

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Takie szaszłyki są bardzo proste do przyrządzenia i każdy zrobi je bez trudu. Można je podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięs, a także urozmaicone innymi warzywami.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 3 różnokolorowe papryki
    ● 3 cebule dymki
    ● mały kabaczek
    ● kalarepa
    ● 20 dag brokułów
    ● 3 łyżki oliwy
    ● sól
    ● ziarna pieprzu
    ● suszone zioła (np. bazylia, tymianek)

Szaszłyki warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki warzywne 1. Papryki myjemy, przekrawamy
    na pół i usuwamy gniazda
    nasienne. Miąższ płuczemy
    pod bieżącą wodą, dokładnie
    osuszamy papierowym ręcznikiem
    kuchennym i kroi w romby. Kabaczka oraz kalarepę
    myjemy. Kabaczka kroimy
    w plasterki, kalarepę w kawałki.
    Brokuły myjemy, dokładnie
    osuszamy i dzielimy na różyczki.
    Cebule obieramy i kroimy
    w talarki.
  • 2. Warzywa ostrożnie nadziewamy
    na patyki do szaszłyków.
    Skrapiamy oliwą. Oprószamy
    solą i świeżo zmielonym pieprzem,
    następnie przekładamy
    na aluminiowe tacki.
  • 3. Układamy na rozgrzanym
    ruszcie. Grillujemy tak długo,
    aż wszystkie warzywa będą
    miękkie. Oprószamy ziołami.
    Podajemy bezpośrednio po
    upieczeniu.

Porady

● Brokuły przed grillowaniem należy zblanszować.

Notka redakcyjna

PPWS_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy