Szaszłyki na grzankach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zajmuję się domem i wychowaniem 2-letniej Alicji. Uprawiam też mały przydomowy ogródek. Gotowanie dla męża i córki sprawia mi przyjemność.

Składniki:

  • ● 20 dag polędwicy lub szynki wieprzowej
    ● 20 dag boczku
    ● ziołowa przyprawa do grilla
    ● żółta i czerwona papryka
    ● kilka pieczarek
    ● biała i czerwona cebula
    ● 1/2 kostki miękkiego masła
    ● kilka kromek pieczywa tostowego

Szaszłyki na grzankach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym
    ręcznikiem i kroimy
    w dużą kostkę. Boczek kroimy
    w grube plastry, a następnie w dużą kostkę. Papryki myjemy,
    osuszamy i przekrawamy na pół.
    Usuwamy gniazda nasienne.
    Miąższ kroimy w kawałki. Pieczarki
    oczyszczamy. Cebule
    obieramy i kroimy w krążki.
  • Szaszłyki na grzankach 2. Wszystkie składniki nabijamy
    na przemian na patyki do szaszłyków.
    Obficie posypujemy przyprawą
    do grilla. Pieczemy na
    rozgrzanym ruszcie, aż mięso
    będzie miękkie (ok. 30 minut).
  • 3. Masło ucieramy z 2 łyżkami
    przyprawy. Schładzamy. Pieczywo
    opiekamy na ruszcie z obu
    stron, aż się zrumieni. Smarujemy
    masłem. Na każdej kromce
    kładziemy po szaszłyku i od razu
    podajemy.

Porady

● Smak potrawy zaostrzymy, polewając szaszłyki sosem czosnkowo-jogurtowym. ● Idealnym dodatkiem będzie sałatka z pomidorów i cebuli skropionych oliwą z oliwek.

Notka redakcyjna

PPK_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy