SZARLOTKA Z ŻURAWINĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Połączenie jabłek i żurawiny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    3 żółtka
    3-4 łyżki śmietany
    margaryna
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kg jabłek
    2 łyżki kaszy manny
    cukier waniliowy
    2 łyżki żurawiny
    cynamon

Szarlotka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem.Dodać cukier,żółtka,śmietanę,margarynę i szybko zagnieść.Jabłka obrać,wydrążyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Odcedzić z nadmiaru soku.Dodać kaszę cukier waniliowy,żurawinę i cynamon.Wymieszać.Ciasto podzielić na dwie części.Pierwszą
    rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Nałożyć jabłka i przykryć drugą rozwałkowaną częścią.Piec 50 minut w temp.180

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy