Moje pierwsze danie z suszonymi pomidorami. W przepisie nie ma żadnego mięsa, ale ja dodałam troszkę boczku podsmażonego żeby był lepszy smak i żeby było chrupiąco
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
50 g suszonych pomidorów
1/2 szkl białego wina
1 pęczek natki pietruszki
50 g sera pecorino (dałam parmezan)
200 g mascarpone
350 g makaronu rigatoni lub penne
sól
50 ml śmietany
3 jajka
pieprz
Sycylijskie penne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki i zalać winem. Odstawić, by napęczniały. Natkę pietruszki drobno posiekać, odkładając kilka listków do dekoracji.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomidory w winie przełożyć do małego rondla i gotować przez ok. 10 min. Dodać mascarpone i podgrzewać w winie.
Makaron gotować 10-12 min w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Zachować trochę wody po gotowaniu makaronu, makaron przełożyć na głęboką patelnię.
Śmietanę roztrzepać z jajkami. Dodać 3 łyżki wody po gotowaniu makaronu i posiekaną natkę. Makaron na patelni zalać sosem jajeczno-śmietanowym. Mieszać, aż sos zacznie gęstnieć.
Makaron rozłożyć na talerzach i polać sosem z pomidorów i sera mascarpone. Obficie posypać pieprzem, natką pietruszki i startym serem.
Komentarze