Sycylijskie penne

0 (0 ocen)

Moje pierwsze danie z suszonymi pomidorami. W przepisie nie ma żadnego mięsa, ale ja dodałam troszkę boczku podsmażonego żeby był lepszy smak i żeby było chrupiąco

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    50 g suszonych pomidorów
    1/2 szkl białego wina
    1 pęczek natki pietruszki
    50 g sera pecorino (dałam parmezan)
    200 g mascarpone
    350 g makaronu rigatoni lub penne
    sól
    50 ml śmietany
    3 jajka
    pieprz

Sycylijskie penne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki i zalać winem. Odstawić, by napęczniały. Natkę pietruszki drobno posiekać, odkładając kilka listków do dekoracji.
    Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomidory w winie przełożyć do małego rondla i gotować przez ok. 10 min. Dodać mascarpone i podgrzewać w winie.
    Makaron gotować 10-12 min w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Zachować trochę wody po gotowaniu makaronu, makaron przełożyć na głęboką patelnię.
    Śmietanę roztrzepać z jajkami. Dodać 3 łyżki wody po gotowaniu makaronu i posiekaną natkę. Makaron na patelni zalać sosem jajeczno-śmietanowym. Mieszać, aż sos zacznie gęstnieć.
    Makaron rozłożyć na talerzach i polać sosem z pomidorów i sera mascarpone. Obficie posypać pieprzem, natką pietruszki i startym serem.

Porady

więcej moich przepisów na smakujmy.pl

Komentarze

Podobne przepisy