Sushi a'la Kinga

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uwielbiam kuchnię japońską,a szczególnie sushi.Postanowiłam więc zrobić je sama.Udało się i od tej pory przyjaciele pytają mnie kiedy znowu urządzę japoński wieczór.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ryż (do sushi): 1 kilogram
    - płaty nori: 1 opakowanie
    - łosoś wędzony (w plastrach): 3 opakowania
    - ogórek konserwowy: 6 sztuk
    - mini kukurydza marynowana: 6 sztuk
    - paluszki krabowe: 1 opakowanie
    - pasta wasabi: 1 opakowanie
    - ocet ryżowy: 3 łyżki
    - ciemny japoński sos sojowy: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - papryka żółta: 1 sztuka

Sushi a'la kinga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ryż aż będzie miękki z dodatkiem octu ryżowego.Odstawiamy do wystygnięcia. Na plastrach nori rozkładamy ryż,ale nie na całym płacie.Zostawiamy trochę miejsca.Na ryżu robimy wzdłuż kreskę z pasty wasabi(zgodnie z kierunkiem zwijania nori).Dodajemy łososia lub paluszki krabie.Do tego w dowolny sposób dodajemy paprykę lub ogórka lub kukurydzę. Końcówkę nori smarujemy wzdłuż wodą i specjalną matą zawijamy wszystko w rulon.Staramy się aby było jak najciaśniej.Kroimy rulonik w dowolny sposób.Sushi jest gotowe do spożycia.Nalewamy sos sojowy do małych miseczek i maczamy w nim sushi. Polecam do tego białe wytrawne wino.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy