Ciasto Stefanek

0 (0 ocen)

Ciasto miodowe przełożone masą serową.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    1 margaryna
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka sody

    Ser:
    1/2 kg sera
    1 margaryna
    4 jajka
    1 1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy

Ciasto stefanek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części i upiec każdy osobno w temp. 180*C przez ok. 15 min.
  • 2. Ser:
    Margarynę i ser przepuścić przez maszynkę, dodać jajka i cukier. Zagotować, ciągle mieszając (masa lubi się przypalić). Gdy masa zacznie się gotować wlać budyń wymieszany w 1/2 szklanki mleka i chwilę gotować. Gorącą masą przełożyć placki. Wystudzone ciasto udekorować polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy