spaghetti "rurkowe" zapiekane

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealne danie zarówno na obiad jak i domowe przyjęcia. Zachwyca bogactwem smaku.

  • 40 min

Składniki:

  • - opakowanie makaronu "rurki"
    - pół kg mięsa mielonego
    - 2 średniej wielkości marchewki
    - 2 cebule
    - cukinia
    - papryka czerwona
    - 2 pomidory
    - 5 ząbków czosnku
    - mały przecier pomidorowy
    - 2 łyżki śmietany do zup
    - przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz, papryka chili)
    - 1 kostka rosołowa drobiowa
    - 20 dag żółtego sera
    - olej do smażenia

Spaghetti "rurkowe" zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron tak aby był al dente, w trakcie gotowania obieramy warzywa i następnie kroimy: cebule, paprykę, pomidory i cukinię w kostkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kriomy w średnie krążki. Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy startą marchewkę, chwilę ją smażymy, potem podlewamy wodą i dusimy aż do momentu, gdy będzie miękka. Następnie dodajemy resztę warzyw oprócz czosnku i dusimy.Dodajemy przyprawy. W drugiej patelni podsmażamy na oleju czosnek z mięsem mielonym. W kubku rozbijamy przecier pomidorowy z 2 łyżkami śmietany i dodajemy do mięsa. Następnie wszystkie składniki mieszamy z makaronem(łącznie z wodą i tłuszczem powstałymi w wyniku smażenia). Przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy obficie startym serem. Zapiekamy 20 minut. Smacznego

Porady

Aby potrawa miała bardziej wyrazisty smak można dodać kawałki ananasa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy