Spaghetti "rurkowe" zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy makaron tak aby był al dente, w trakcie gotowania obieramy warzywa i następnie kroimy: cebule, paprykę, pomidory i cukinię w kostkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kriomy w średnie krążki. Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy startą marchewkę, chwilę ją smażymy, potem podlewamy wodą i dusimy aż do momentu, gdy będzie miękka. Następnie dodajemy resztę warzyw oprócz czosnku i dusimy.Dodajemy przyprawy. W drugiej patelni podsmażamy na oleju czosnek z mięsem mielonym. W kubku rozbijamy przecier pomidorowy z 2 łyżkami śmietany i dodajemy do mięsa. Następnie wszystkie składniki mieszamy z makaronem(łącznie z wodą i tłuszczem powstałymi w wyniku smażenia). Przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy obficie startym serem. Zapiekamy 20 minut. Smacznego
Porady
Aby potrawa miała bardziej wyrazisty smak można dodać kawałki ananasa.
Komentarze