Spaghetti a la bolognese.

0 (0 ocen)

  • 10 min

Spaghetti uwielbiam,mogłabym je jeść codziennie.

  • 10 min

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
    - ok. 250 g mielonego mięsa wieprzowego
    - 1 puszka pokrojonych pomidorów w zalewie
    - 1 cebula
    - olej
    - ok. 100 g startego sera (parmezanu)
    - sól, pieprz, tymianek, oregano
    - 4 pieczarki

Spaghetti a la bolognese. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na rozgrzanym oleju razem z ziołami. Pieczarki umyć obrać, zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Włożyć mięso. Chwilę razem smażyć. Dodać pomidory wraz z zalewą. Dalej dusić ok. 20 minut, aż sos nieco się zagęści. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz w razie potrzeby jeszcze ziołami (jeżeli sos wyszedł za gęsty dodac troche wody i łyżkę przecieru pomidorowego).
    Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić.Włozyc do sosu i wymieszac.

Porady

Do gotującego makaronu dodac łyżke oleju wtedy nie bedzie sie kleił,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy