Sos śliwkowy

0 (0 ocen)

Sos sporządzany z solonych chińskich śliwek i moreli ma słodko-kwaśny smak. Macza się w nim pieczone ,gotowane mięsa ,a przede wszystkim pieczoną kaczkę.W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki lub węgierki.

Składniki:

  • 6 dużych śliwek lub 12 węgierek bez pestek
    4 -5 łyżek konfitury morelowej
    4 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka papryczki chilli ,roztartej

Sos śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos 1. Śliwki podgotować ,dodać resztę składników ,gotować jeszcze 1-2 min i zmiksować.
    Można doprawić do smaku ,regulując smak słodko-kwaśny do własnego „pH” ,np.syropem cukrowym lub zwykłym cukrem.
    Sos przełożyć do wyparzonych słoiczków ,zakręcić i niech czeka na swoją kolej ,oczywiście wtedy ,jeżeli nie podajemy go od razu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy