Sos śliwkowy

3 (2 ocen)

Idealny do mięs i wędlin

Składniki:

  • 1/2 kg śliwek suszonych
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    oliwa/olej
    sok z 1 cytryny
    pieprz, sól, curry, papryka ostra,cukier,ocet winny/ białe wino - do smaku
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki gotujemy do miękkości. Na oliwie szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Ostudzone śliwki pozbawiamy pestek i blendujemy z zeszkloną cebula i czosnkiem na gładka masę.
    Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem, curry, ostrą papryką. Dodajemy trochę octu winnego/białego wina.
    Sos powinien mieć orientalny smak, lekko czosnkowy.

Porady

Sos można pasteryzować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować