Sos koperkowo-śmetanowy do ryb

0 (0 ocen)

Wspaniały aksamitny sos do ryb smażonych jak i pieczonych.

Składniki:

  • 300ml rosołu drobiowego czystego (ewentualnie można zastąpić z kostki bulionowej)
    1/4 szklanki śmietany
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 łyżka majonezu
    pęczek świeżego koperku

Sos koperkowo-śmetanowy do ryb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Koperek opłukać i posiekać. Rosół doprowadzić do wrzenia, wrzucić posiekany koperek i gotować ok 3-4 minuty. Zestawić z ognia. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką a następnie dodawać do niej po łyżce rzadkiego rosołu, mieszając. Czynność powtórzyć, aż śmietana stanie się rzadka (unikniemy zważenia się jej).
  • 2. Włączyć ogień, ponownie zagotować pozostały rosół, dodając rozrobioną śmietanę, energicznie mieszając. Zagotować do ukazania się bąbelków. Na chwilę ostawić do odparowania (5min) dodać łyżkę majonezu i dokładnie wymieszać. Gotowym sosem polać rybę i udekorować gałązkami świeżego koperku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy