Sos agrestowy do potraw z grilla

0 (0 ocen)

  • 10 min

Niezastąpiony do potraw z grilla.

  • 10 min

Składniki:

  • 250 g agrestu
    250 ml białego wina
    40 g masła
    20 g mąki
    250 ml wody
    sól
    pieprz
    1 żółtko
    2 łyżki śmietany 18 %

Sos agrestowy do potraw z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 250 g agrestu blanszujemy, osączamy na sicie. Następnie do zblanszowanego agrestu dolewamy 250 ml białego wina i zagotowujemy. Przecieramy przez sito. W oddzielnym rondlu roztapiamy połowę masła (20 g), dodajemy 20 g mąki, zalewamy 250 ml wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy 1 żółtko, 2 łyżki śmietany 18 % i pozostała część masła (20 g). Zawartość całego rondelka łączymy ze zblanszowanym agrestem. Wszystko razem mieszamy. Całość doprawiamy do smaku wyciśniętym sokiem z 1 cytryny. Sos podajemy np. do potraw z grilla.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy