Śniadaniowe muffinki z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne ! Smakują jak małe puszyste szarlotki , słodkie , cynamonowe , wilgotne . Polane lśniąco białym lukrem , wyglądają bardzo wykwintnie .

  • 45 min

Składniki:

  • ( na 12 muffinek )

    2,5 szklanki mąki

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    0,5 szklanki cukru

    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

    2 jajka

    1 szklanka soku 100% jabłko Tymbark

    100 ml oleju rzepakowego

    2 łyżki śmietanki 18%



    Dodatkowo :

    1 duże jabłko

    1 łyżeczka cynamonu

    białko 1 jajka

    pół szklanki cukru pudru

    1 łyżeczka soku z cytryny

Śniadaniowe muffinki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 170ºC . W jednej misce mieszamy składniki suche : mąkę , proszek do pieczenia , cukier . W drugiej mieszamy składniki mokre : jajka , sok 100% jabłko Tymbark , olej i śmietankę , mieszamy trzepaczką tylko do połączenia się składników . Łączymy razem składniki mokre i składniki suche . Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę , mieszamy z cynamonem . Delikatnie łączymy z ciastem . Przekładamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami . Pieczemy 20-25 minut do złotego koloru . Wystudzone polewamy lukrem przygotowanym z ubitego na sztywno białka i wymieszanego z cukrem pudrem i sokiem z cytryny .

Komentarze

Podobne przepisy