Słonik na szczęście

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ozdabianie słodkiego upominku dla dziecka jest dla mnie wyzwaniem, ale i wielką przyjemnością.

Składniki:

  • ● biszkopt z 8 jajek (śr. 28 cm).

    Masa I: 1 litr kremówki
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    ● 4 op. śmietan-fiksów
    ● op. cukru waniliowego
    ● szkl. jagód
    ● 2 łyżeczki żelatyny.

    Masa II: 12 dag masła
    ● 25 dag mąki pszennej
    ● 1 kg cukru pudru
    ● olejek migdałowy
    ● niebieski barwnik spożywczy

Słonik na szczęście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa I: żelatynę mieszamy
    z 20 ml zimnej wody, zagotowujemy. Śmietanę
    ubijamy z łyżką cukru pudru.
    Gdy zwiększy objętość, mieszamy
    z resztą cukru pudru,
    cukrem waniliowym i śmietan-
    -fiksami. Dodajemy żelatynę,
    jagody i mieszamy.
  • 2. Masa II: 200 ml wody zagotowujemy
    z masłem, wsypujemy
    mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką,
    cały czas gotując, aż ciasto
    zacznie odchodzić od łyżki i boków
    garnka. Zdejmujemy z ognia
    i studzimy. Stopniowo dodajemy
    przesiany cukier puder
    i olejek. Wyrabiamy. W połowie
    wsypywania cukru masa powinna zrobić się rzadka. Dosypujemy
    nadal, aż będzie plas tyczna.
    Odkładamy ok. 1/6, do reszty
    dodajemy barwnik.
  • 3. Biszkopt przekrawamy na 3
    placki. Przekładamy masą I.
    Ma sę II rozwałkowujemy na papierze
    do pieczenia, wykrawamy
    duże koło, uszy, trąbę i ogon.
    Układamy na bisz kopcie. Z odłożonej
    części masy robimy
    oczy, kły i czuprynę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy