Słonik na szczęście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa I: żelatynę mieszamy
z 20 ml zimnej wody, zagotowujemy. Śmietanę
ubijamy z łyżką cukru pudru.
Gdy zwiększy objętość, mieszamy
z resztą cukru pudru,
cukrem waniliowym i śmietan-
-fiksami. Dodajemy żelatynę,
jagody i mieszamy.
2.Masa II: 200 ml wody zagotowujemy
z masłem, wsypujemy
mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką,
cały czas gotując, aż ciasto
zacznie odchodzić od łyżki i boków
garnka. Zdejmujemy z ognia
i studzimy. Stopniowo dodajemy
przesiany cukier puder
i olejek. Wyrabiamy. W połowie
wsypywania cukru masa powinna zrobić się rzadka. Dosypujemy
nadal, aż będzie plas tyczna.
Odkładamy ok. 1/6, do reszty
dodajemy barwnik.
3.Biszkopt przekrawamy na 3
placki. Przekładamy masą I.
Ma sę II rozwałkowujemy na papierze
do pieczenia, wykrawamy
duże koło, uszy, trąbę i ogon.
Układamy na bisz kopcie. Z odłożonej
części masy robimy
oczy, kły i czuprynę.
Komentarze