Słonecznikowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasteczka te nadają się na każdą okazję. Przy ich pieczeniu czuć w domu piękny zapach cynamonu i miodu. Nie są trudne do wykonania, a efekty są zdumiewające :-).

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 1 jajko
    - 1 białko
    - 100g pestek słonecznika
    - 250g mąki
    - 2 czubate łyżki cukru
    - goździki
    - 150g masła
    - cynamon
    - szczypta soli
    - miąższ z 1/2 laski wanilii
    - 1 łyżka stołowa miodu

Słonecznikowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tuż przed włożeniem do lodówki. 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, białko, zmielone pestki słonecznika, cukier, zmielone ok. 5 goździków, sól, wanilię, masło i miód. Ugniatamy. Gdy ciasto stanie się jednolite posypujemy po powierzchni cynamonem i wciąż ugniatamy. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
    Stolnicę posypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto na ok. 1 cm i wycinamy ciasteczka. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Pieczemy ok. 15 min.
    Smacznego!!!!!!!!!!!!

Porady

Jeżeli ciasto po minucie ugniatania będzie się kleiło możemy dodać więcej mąki.

Komentarze

Podobne przepisy