Ślimaczki drożdżowe - cynamonowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, drożdżowe ślimaczki o pyszny smaku cynamonowym - nie są trudne w przygotowaniu, długo zachowują świeżość.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 27 g drożdży instant
    - 1/2 szklanki mleka
    - 1/2 kg mąki
    - 2 jajka
    - 15 dag masła
    - 12 łyżek brązowego cukru
    - cukier waniliowy
    - łyżka cynamonu

Ślimaczki drożdżowe - cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta 1. W miseczce mieszamy drożdże z łyżką cukru i ciepłym mlekiem - odkładamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy - studzimy. W misce mieszamy mąkę z jajka i 6 łyżkami cukru brązowego, cukru waniliowego - na koniec wlewamy ostudzoną rozpuszczone masło.i podrośnięty rozczyn - wyrabiamy jednolite ciasto.Odkładamy do podrośnięcia.
  • Przygotowanie ciasta 2. Resztę cukru brązowego mieszamy z cynamonem, podrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt posypujemy cukrem z cynamonem - zwijamy w rulon.
  • Formowanie ślimaczków 3. Kroimy na mniejsze kawałki układamy na blaszkę - pieczemy 20 minut w temperaturze 180.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy