Śledzie Eli na śmietanowej kołderce.

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zawijane śledzie z suszonymi podgrzybkami na kołderce ze śmietany z dodatkiem wasabi i koperku.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - solone płaty śledziowe: 6 sztuk
    - duże suszone podgrzybki: 3 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - ogórki konserwowe: 2 sztuki
    - gęsta,kwaśna śmietana 18 %: 150 mililitrów
    - chrzan wasabi: 0.25 łyżeczki
    - koperek: 0.5 pęczka
    - sól: 2 szczypty
    - wykałaczki: 6 sztuk

Śledzie eli na śmietanowej kołderce. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć na 2 godziny i gotować przez 30 minut w wodzie z moczenia.Pokroić grzyby wpaski.Cebulę i ogórki drobno pokroić.Odłożyć po 1 łyżeczce cebuli i ogórka.Kilka gałązek koperku odłożyć do dekoracji,resztę posiekać.Płaty sledziowe wymoczyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Każdy płat posmarować odrobiną wasabi,rozłożyć paski podgrzybków,zwinąć jak rolmopsy i spiąć wykałaczkami.Śmietanę wymieszać z resztą wasabi,koperku,cebuli,ogórka i doprawić solą do smaku.Zawinięte śledzie ułożyć na śmietanie,posypać odłożoną cebulką i ogórkiem.Całość udekorować gałązkami koperku.Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy