KOPYTKA W ŚMIETANOWEJ ZASMAŻCE NA SŁONO

4.5 (177 ocen)

Zazwyczaj kopytka jadłam z bigosem, ale u teściowej spróbowałam je w zasmażce. Tak mi posmakowały, że teraz tylko takie robię. Dosc ciekawy smak, także polecam spróbować.

Składniki:

  • Kopytka:
    ziemniaki ugotowane - ok. 1 kg.
    jajko - 1 szt.
    mąka - 1 szkl. + do podsypywania
    sól - 1 łyżka
    woda - do gotowania
    olej - 2 łyżki
    woda zimna - do zahartowania kopytek

    Zasmażka:
    śmietana - 3 łyżki
    masło - 2 łyżki
    sól morska - 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka w śmietanowej zasmażce na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ostygnięte ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę i jajko. Ugniatamy tworząc kule, którą dzielimy na 4 części.
  • 2. Z każdej części tworzymy wałeczek podsypując mąką, z którego z ukosa tniemy małe kluseczki/kopytka. Wodę wlewamy do garnka i czekamy, aż się zagotuje. Dodajemy sól oraz olej. Następnie wrzucamy kopytka.
  • 3. Gdy kopytka wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze 1-2 minuty. Następnie wyciągamy i wsadzamy do miski z zimną wodą, aby zahartowały się ( wtedy stają się bardziej sprężyste ).
  • 4. W rondelku umieszczamy masło. Czekamy, aż zacznie bulgotać, wtedy dodajemy śmietanę i sól. Smażymy na małym ogniu, co chwilę mieszając (trzeba pilnować, aby się nie spaliła) Kiedy masło wyparuje (trochę to potrwa) śmietana zgęstnieje i zacznie nabierać złotawego koloru, wtedy należy energicznie mieszać. Zasmażką posypujemy kopytka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Śmietana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować