Zazwyczaj kopytka jadłam z bigosem, ale u teściowej spróbowałam je w zasmażce. Tak mi posmakowały, że teraz tylko takie robię. Dosc ciekawy smak, także polecam spróbować.
Składniki:
Kopytka:
ziemniaki ugotowane - ok. 1 kg.
jajko - 1 szt.
mąka - 1 szkl. + do podsypywania
sól - 1 łyżka
woda - do gotowania
olej - 2 łyżki
woda zimna - do zahartowania kopytek
Kopytka w śmietanowej zasmażce na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ostygnięte ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę i jajko. Ugniatamy tworząc kule, którą dzielimy na 4 części.
2.Z każdej części tworzymy wałeczek podsypując mąką, z którego z ukosa tniemy małe kluseczki/kopytka. Wodę wlewamy do garnka i czekamy, aż się zagotuje. Dodajemy sól oraz olej. Następnie wrzucamy kopytka.
3.Gdy kopytka wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze 1-2 minuty. Następnie wyciągamy i wsadzamy do miski z zimną wodą, aby zahartowały się ( wtedy stają się bardziej sprężyste ).
4.W rondelku umieszczamy masło. Czekamy, aż zacznie bulgotać, wtedy dodajemy śmietanę i sól. Smażymy na małym ogniu, co chwilę mieszając (trzeba pilnować, aby się nie spaliła) Kiedy masło wyparuje (trochę to potrwa) śmietana zgęstnieje i zacznie nabierać złotawego koloru, wtedy należy energicznie mieszać. Zasmażką posypujemy kopytka.
Komentarze