Skrzydełka na ostro

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 2 osób

Pora na skrzydełka, jeszcze w naszym menu smażonych w ten sposób nie było. Kiedyś musiał być ten pierwszy raz. Wyszło bardzo smacznie, Polecam.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 6-8 skrzydełek
    płaska łyżka soli
    2 jajka
    3 łyżki mąki + do panierowania ok. 3/4 szklanki
    2 łyżki ostrej papryki
    ok 20ml mleka
    ok szklanki oleju

Skrzydełka na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka płuczemy, oczyszczamy, usuwamy lotki ( 3 część skrzydełka)
  • 2. Wkładamy do miski, solimy, dodajemy ostreej papryki - mieszamy, odstawiamy na chwilę.
  • 3. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 200*C.
  • 4. Wstawiamy do niego naczynie żaroodporne z olejem - tyle aby przykryło dno
  • 5. Do mniejszej miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę i mleko - całość łączymy ze sobą aby powstało gładkie bez grudek ciasto.
  • 6. Zalewamy nim skrzydełka, następnie skrzydełka obtaczamy w mące.
  • 7. Przekładamy ostrożnie aby się nie poparzyć, do naczyni żaroodpornego w piekarniku smazymy na rumiani przewracając co jakiś czas.
  • 8. Mnie zajęło to 50 minut
  • 9. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika;)
  • 10. Podałam z sosem czosnkowym i frytkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2015

Komentarze

Podobne przepisy