Sezonowy obiad

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis jest wymyślony przeze mnie. Chciałam w jakiś sposób "przemycić" szparagi w propozycji na obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka (ok. 60dag)
    1 łyżeczka ulubionej przyprawy do kurczaka
    sól i pieprz do smaku
    3/4 szklanki płatków kukurydzianych
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1/2 szklanki mąki
    2 jajka
    Ponadto:
    2 torebki ryżu
    Pęczek koperku
    Szparagi zielone

Sezonowy obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z piersi kurczaka umyć pod bieżącą wodą, a następnie rozbić na dość cienkie kotlety. Rozbite filety z piersi kurczaka przyprawić zgodnie ze swoimi preferencjami (mogą być bardziej lub mniej pikantne). W jednej miseczce rozkłócić za pomocą widelca dwa jajka, do drugiej miseczki wsypać mąkę. Płatki kukurydziane za pomocą wałka rozdrobnić. Doprawione filety z piersi kurczaka panierować w mące, jajku i płatkach. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na złoty kolor z dwóch stron (ok. 10-15 minut). Po usmażeniu kotlety odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać z ryżem i koperkiem (najlepiej tym z własnego ogródka). Dodatkowo ugotować szparagi zielone w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Podawać razem na ciepło jak na zdjęciu.

Komentarze

Podobne przepisy