Danie to wymyśliliśmy z mężem tuż przed świętami. Chcieliśmy podać gościom oryginalną potrawę.
Składniki:
● 2 kg schabu
● dowolna marynata do mięs
● 15 plastrów szynki konserwowej
● 15 dag sera goudy
● po 2 średniej wielkości ugotowane marchewki i pietruszki
● 4 ogórki konserwowe
● zioła prowansalskie
Schab zwijany z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy,
kroimy wzdłuż na trzy
plastry. Każdy przekrajamy
jeszcze na
pół, nie rozkrajając
go do końca. Pozostawiamy w marynacie
ok. 2 godz.
2.Płaty mięsa
rozkładamy, na jednej połówce
układamy kolejno szynkę,
pokrojone w plasterki ogórki,
posypujemy serem startym na
tarce o grubych oczkach. Na
wierzch kładziemy kawałki marchewek
i pietruszki. Składamy
wpół i obwiązujemy nicią.
3.Wkładamy do natłuszczonej
brytfanny, posypujemy mąką i
ziołami. Pieczemy ok. 1,5 godz.
w temperaturze 150-200 °C.
Komentarze