Schab zwijany z serem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie to wymyśliliśmy z mężem tuż przed świętami. Chcieliśmy podać gościom oryginalną potrawę.

Składniki:

  • ● 2 kg schabu
    ● dowolna marynata do mięs
    ● 15 plastrów szynki konserwowej
    ● 15 dag sera goudy
    ● po 2 średniej wielkości ugotowane marchewki i pietruszki
    ● 4 ogórki konserwowe
    ● zioła prowansalskie

Schab zwijany z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy,
    kroimy wzdłuż na trzy
    plastry. Każdy przekrajamy
    jeszcze na
    pół, nie rozkrajając
    go do końca. Pozostawiamy w marynacie
    ok. 2 godz.
  • 2. Płaty mięsa
    rozkładamy, na jednej połówce
    układamy kolejno szynkę,
    pokrojone w plasterki ogórki,
    posypujemy serem startym na
    tarce o grubych oczkach. Na
    wierzch kładziemy kawałki marchewek
    i pietruszki. Składamy
    wpół i obwiązujemy nicią.
  • 3. Wkładamy do natłuszczonej
    brytfanny, posypujemy mąką i
    ziołami. Pieczemy ok. 1,5 godz.
    w temperaturze 150-200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2008

Komentarze

Podobne przepisy