Sałatka z młodej kapusty.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nigdy nie brakuje mi pomysłów na oryginalną sałatkę.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 mała główka młodej kapusty
    • Pęczek koperku
    • 3 pomarańcze
    • Kwaśne soczyste jabłko
    • Sól, pieprz
    • 3 łyżki oliwy
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • Łyżka miodu

Sałatka z młodej kapusty. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyść, opłucz, cienko poszatkuj. Koperek umyj, osusz (kilka gałązek zostaw do dekoracji) i drobno posiekaj. Pomarańcze wyszoruj pod bieżącą gorącą wodą. 2 sztuki przekrój na pół, wydrąż środki, podziel je na cząstki, wykrawając białe błonki i pokrój w kostkę. Z pozostałej pomarańczy wyciśnij sok. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w drobną kostkę.
  • 2. Kapustę wrzuć do miski, lekko posól, ugnieć i odstaw na 15 minut, aby zmiękła. Po tym czasie dodaj do kapusty pokrojony koperek oraz kawałki pomarańczy i jabłka.
  • 3. Przygotuj sos: połącz sok z pomarańczy i cytryny, dodaj miód i oliwę, dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Sałatkę polej sosem, wymieszaj. Podawaj od razu w połówkach pomarańczy, udekorowaną koperkiem. Sałatka jest dobrym dodatkiem do mięs.

Komentarze

Podobne przepisy