Sałatka z arbuza i kuskusu

0 (0 ocen)

  • 20 min

W czasie upałów sałatki podaję i na obiad i na kolację

  • 20 min

Składniki:

  • 25 dkg kuskusu, arbuz, po 15 dkg porzeczek czarnych i czerwonych, gruszka, pęczek mięty, listki szałwi, 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka cynamonu, sok z cytryny

Sałatka z arbuza i kuskusu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Listki ziół oderwać od łodyżek, opłukać ( kilka listków mięty zostawić do dekoracji ). Zalać 2 szklankami wrzątku, przykryć, odstawić. Napar przecedzić, zalać nim kuskus i podgrzewać około 5 minut. Przykryć i odstawić, aż kuskus całkowicie wchłonie płyn. Z arbuza specjalną łyżką wyciąć kulki. Porzeczki umyć, widelcem oddzielić owoce od łodyżek. Gruszkę cienko obrać, a następnie pokroić w kostkę. Wszystkie owoce wyłożyć do miski i wymieszać wraz z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Kuskus podawać z owocami w sosie cytrusowo - cynamonowym, udekorować miętą i oprószyć cukrem.

Komentarze

Podobne przepisy