Sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować miskę.
Na dno wsypać jedną szklankę ryżu.
Następnie pokrojoną w kostkę szynkę i chorizo, wyłożyć na ryż i wyrównać powierzchnię.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić ją w kostkę i wyłożyć ją na wędlinę i wyrównać.
Kolejną warstwą będą ogórki, które należy również pokroić w kostkę i wyłożyć je na paprykę.
Ugotowane jajka obrać, pokroić siatką do sałatki i wsypać na warstwę ogórków.
2.Na jajka posypać posiekany szczypiorek, na szczypiorek dać rzeżuchę.
Na zieleninę posypać cebulkę pokrojoną w kostkę
Majonez i ketchup oraz sól i pieprz wymieszać i polać powierzchnię sałatki tak przygotowanym sosem.
Na koniec wyłożyć drugą szklankę ryżu i wyrównać powierzchnię.
Tak przygotowaną sałatkę przykryć, wstawić do lodówki na około 30 minut do godziny.
Komentarze