Sałatka warstwowa

0 (0 ocen)

co tu dużo mówić : zdrowo i kolorowo

Składniki:

  • 2 szk ugotowanego na sypko ryżu ( w zielonym barwniku )
    8 cm chorizo
    200 g szynki domowej
    1 czerwona papryka
    5 ogórków konserwowych
    4 jajka ugotowane na twardo
    1/2 pęczka szczypiorku
    2/3 szk rzeżuchy
    1 mała cebula
    5 łyżek majonezu
    5 łyżek ketchupu
    2 szczypty soli
    2 szczypty pieprzu

Sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować miskę.
    Na dno wsypać jedną szklankę ryżu.
    Następnie pokrojoną w kostkę szynkę i chorizo, wyłożyć na ryż i wyrównać powierzchnię.
    Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić ją w kostkę i wyłożyć ją na wędlinę i wyrównać.
    Kolejną warstwą będą ogórki, które należy również pokroić w kostkę i wyłożyć je na paprykę.
    Ugotowane jajka obrać, pokroić siatką do sałatki i wsypać na warstwę ogórków.
  • 2. Na jajka posypać posiekany szczypiorek, na szczypiorek dać rzeżuchę.
    Na zieleninę posypać cebulkę pokrojoną w kostkę
    Majonez i ketchup oraz sól i pieprz wymieszać i polać powierzchnię sałatki tak przygotowanym sosem.
    Na koniec wyłożyć drugą szklankę ryżu i wyrównać powierzchnię.
    Tak przygotowaną sałatkę przykryć, wstawić do lodówki na około 30 minut do godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy