Czasami dodaję do niej kuskus. Wtedy sałatka jest typowo arabska.
Składniki:
posiekana cebula
10 dag papryki pepperoni
15 dag czerwonej papryki
20 dag pomidorów
ogórek wężowy
kilka liści mięty
2 łyżki octu
6 łyżek oliwy
2 jajka ugotowane na twardo
10 dag tuńczyka w oleju
sparzona cytryna
10 oliwek
sól
Sałatka tunezyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka, cytrynę i oliwki kroimy w plastry. Ogórka i pomidory myjemy i osuszamy. Papryki myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne. Pepperoni siekamy. Czerwoną paprykę, ogórka i pomidory kroimy w małą kostkę. Miętę myjemy, osuszamy i siekamy. Tuńczyka osączamy i rozdrabniamy.
2.Papryki, ogórka, pomidory, cebulę i miętę mieszamy z octem i solą. Polewamy
oliwą. Przykrywamy warstwą jajek, tuńczyka i oliwek. Dekorujemy cytryną.
Komentarze