Sałatka tunezyjska

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Czasami dodaję do niej kuskus. Wtedy sałatka jest typowo arabska.

Składniki:

  • posiekana cebula
    10 dag papryki pepperoni
    15 dag czerwonej papryki
    20 dag pomidorów
    ogórek wężowy
    kilka liści mięty
    2 łyżki octu
    6 łyżek oliwy
    2 jajka ugotowane na twardo
    10 dag tuńczyka w oleju
    sparzona cytryna
    10 oliwek
    sól

Sałatka tunezyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, cytrynę i oliwki kroimy w plastry. Ogórka i pomidory myjemy i osuszamy. Papryki myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne. Pepperoni siekamy. Czerwoną paprykę, ogórka i pomidory kroimy w małą kostkę. Miętę myjemy, osuszamy i siekamy. Tuńczyka osączamy i rozdrabniamy.
  • 2. Papryki, ogórka, pomidory, cebulę i miętę mieszamy z octem i solą. Polewamy
    oliwą. Przykrywamy warstwą jajek, tuńczyka i oliwek. Dekorujemy cytryną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Komentarze

Podobne przepisy