Rumowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, kruche, nieco pikantne... smakują dorosłym i dzieciom...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1.75 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - mielony cynamon: 2 łyżki
    - starta gałka muszkatołowa (proponuję kupić gałkę w całości i zetrzeć samodzielnie, dopiero wtedy uzyskamy odpowiedni aromat): 2 łyżki
    - mielone goździki (goździki utarłam w moździerzu): 0.5 łyżeczki
    - masło: 18 dekagramów
    - cukier puder: 1 szklanka
    - rum: 0.25 szklanki

Rumowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przyprawy, sól.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać powoli suche składniki i rum, ucierać dalej.
    Powstałą masę podzielić na pół. Każdą połowę położyć na kawałku folii, uformować w wałki grubości 4 cm, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na około godzinę. Po tym czasie wałki ciasta pokroić na grubość około 5 mm, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, natychmiast wkładać do rozgrzanego piekarnika.

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po wystudzeniu ciasteczka otaczać w pozostałym cukrze pudrze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy